Pla de «Mesures contra les violències masclistes 2017-2020»

Este viernes pasado, día 11-11-2016 se hizo la presentación ante los grupos parlamentarios y rueda de prensa, el mismo viernes también acudimos posteriormente representantes de los sindicatos, USO, CCOO, UGT STEI y CSIF, Secretarios generales y Secretarias de Igualdad, donde se presentó el proyecto, al cual nos adherimos para participar activamente.

El Govern aprova el pla "Mesures contra les violències masclistes 2017-2020", amb una dotació de 13,6 milions d'euros

El Consell de Govern, a proposta de la Conselleria de Presidència, ha aprovat el pla “Mesures contra les violències masclistes 2017-2020”. Es tracta d’un acord per acomplir les seves atribucions en l’adopció de mesures per eradicar la violència masclista, la violència familiar i totes les formes d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe, orientació i d’identitats sexuals i de gènere, per garantir el dret a viure sense violència.

L’aprovació d’aquest pla també representa el compromís del Govern amb el Pacte Social Contra les Violències Masclistes que s’està enllestint des de l’Institut Balear de la Dona (IBDona), i el desplegament de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d’igualtat de dones i homes, i de la Llei 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals, intersexuals i per eradicar l’LGTBI fòbia.

L’execució del pla “Mesures contra les violències masclistes” implicarà de manera transversal totes les conselleries del Govern de les Illes Balears, per mitjà de 6 línies estratègiques, 23 objectius fixats i 135 mesures per desenvolupar. La dotació pressupostària del Govern per a aquest pla fins a l’any 2020 és de 13,6 milions d’euros, la qual cosa representa un increment del 72,3 % en els recursos que es tenien prevists fins ara per a l’aplicació de mesures en aquesta matèria.

El Projecte de llei de pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l’any 2017 ja inclou la dotació econòmica corresponent.

Les 6 línies estratègiques per a l’execució del pla, amb els corresponents objectius, mesures i pressupost, són les següents:

Promoció de la igualtat i prevenció de les violències masclistes en la infància i en la joventut: 4 objectius, 23 mesures, 1.325.000 euros.

Avançament cap a una cultura més igualitària: 3 objectius, 13 mesures, 1.935.000 euros.

Promoció del temps lliure, l’esport i els espais d’oci lliures de violències masclistes: 3 objectius, 16 mesures, 231.000 euros.

Accés i entorn de treball lliures de violències masclistes: 5 objectius, 20 mesures, 750.000 euros.

Atenció integral a dones que pateixen o han patit violències masclistes i a les seves filles i fills: 7 objectius, 59 mesures, 9.300.000 euros.

Espais de participació: 1 objectiu, 4 mesures, 600.000 euros.

Entre les mesures més importants per aplicar que introdueix el pla destaquen l’assignació d’una persona responsable de coeducació a tots els centres educatius i la inclusió de la perspectiva de coeducació als plans de formació de professorat, amb formació específica i permanent; la creació de l’Observatori per a la Igualtat, un element indispensable per al desplegament de la Llei d’igualtat i per a l’avaluació del seu compliment; l’elaboració d’un pla de prevenció contra l’assetjament, les agressions sexuals i les conductes masclistes, amb atenció especial als espais d’oci nocturn, les festes populars i els establiments turístics; la implementació de la figura tècnica d’igualtat als centres de treball de l’Administració de la Comunitat Autònoma i el foment de la seva inclusió a les empreses privades; l’augment amb un total de 2,2 milions d’euros dels recursos per a l’atenció integral a les dones que pateixen les violències masclistes i a les seves filles i fills, o la creació del Consell d’LGTBI de les Illes Balears i l’impuls del Consell de Participació de les Dones com a instrument de diàleg.